Hoe verandert onze beeldtaal door nieuwe technieken?

op 20/06/2018

20 juni om 20:00

De smartphones met alle emoji’s en apps zijn niet meer weg te denken. En wat te denken van 3D-printen en videomapping? De ontwikkeling van nieuwe materialen gaat razendsnel. Wat betekent dit voor onze communicatie en beeldtaal? En wat voor invloed heeft dit op de artistieke proces van de kunstenaar? Hoe zien we dit terug in de ontwikkeling van specifieke stromingen zoals abstracte kunst? Vanavond nemen kunstenaars Lilian Stolk, Zoë Reddy, een kunstenaar en verzamelaar van de expositie Modern Forms het publiek mee in hun onderzoek.

Lilian Stolk (1986) onderzoekt hoe communiceren verandert in ons digitale bestaan. Met onze smartphones zijn we gaan schrijven met de snelheid en directheid van praten. Het apparaat kan bovendien veel meer dan een boodschap in het alfabet versturen. Het alternatief is zelfs sneller. Zo is een emoji in één tik verstuurd en een foto in een seconde gemaakt.

Stolk focust zich op het beeldender worden van onze taal en doet onderzoek naar emoji. Door haar achtergrond als historicus en kunstenaar bekijkt ze de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief. Als emoji-expert wordt ze regelmatig uitgenodigd om symbolen te duiden. Haar boek Het Zonder Woorden-boek is 14 mei gelanceerd. Daarnaast organiseert ze The Hmm, avonden over beeldcultuur, geeft ze workshops en ontwerpt ze eigen digitale stickers. 

Kunstenaar en curator Zoë Reddy heeft een interactieve installatie De Beeldtaal Talkshow gemaakt vanuit de vraag: Hoe verandert onze beeldtaal door nieuwe technieken? Het publiek heeft op verschillende wijze deelgenomen aan haar onderzoek; als gast van de talkshow, een kijker online of als deelnemer van een workshop. De resultaten vertaalt zij naar een nieuw werk.

Zoë combineert als nieuwe media kunstdocent, technologie en wetenschap met beeldende kunst en media. Samen met de ontwikkelingen binnen de technologie ontwikkelt ook de beeldende kunst en media zich in een snel tempo. Als kunstenaar en curator heeft Zoë tot doel de elementen van het onderzoek, experiment en creatie samen te brengen. Zoë maakt video’s, performances, installaties en foto’s die vooral de thema’s van identiteit en media onderzoekt

Modern Forms is een tentoonstelling die de esthetiek van abstracte kunst onderzoekt vanuit een historisch en een eigentijds perspectief. Studio Kuyf heeft 3 kunstenaars uit hun collectie van Europees en Amerikaanse kunst tussen 1950 en 1990 geselecteerd. Curator Zoë Reddy heeft op basis van deze selectie 3 hedendaagse kunstenaars uitgenodigd. Hoe heeft de moderne kunst zich ontwikkeld met de perspectieven en technieken van toen en nu? En is er nu meer mogelijk? Een 3-Dimensionaal werk heeft voor de kunstenaar van nu een andere betekenis en vertrekpunten door o.a. nieuwe technieken dan de kunstenaar uit 1960.

Expositie

Modern Forms