Modern Forms

vanaf 02/06/2018 tot en met 01/07/2018

Modern Forms is een samenwerking tussen KUYF studio en Kadmium curator Zoe Reddy waarin het werk van 3 hedendaagse en 3 moderne kunstenaars getoond wordt. Deze tentoonstelling onderzoekt de esthetiek van moderne kunst, in het bijzonder Amerikaanse en Europese kunst van 1950 tot 1990. Er wordt gekeken naar de taal die moderne kunst ontwikkeld heeft door het gebruik van hedendaagse perspectieven en technieken.

Modern Forms is an exhibition exploring abstract art aesthetics from both a historical and a contemporary perspective. Abstract art is defined by its use of the visual language (in terms of shape, form, colour and line) to create compositions independent from direct visual references. Abstract art stems from the end of the 19th century when many artists felt a need to create a new kind of art, free from recognisable references. Their art needed to reflect the important changes taking place in technology, science and philosophy and was expressed in a variety of forms. This same desire is felt by contemporary artists, with new means and mediums to express their reflections on such changes and themes. Modern Forms highlights modern abstract artist, specifically American and European art from 1950 to 1990, and explores the way the visual anguage of modern art has developed using contemporary perspectives and techniques.

Kunstenaars van KUYF studio collectie

Christie van der Haak (1952)

Seymour Boardman (1921-2005)

Cesár Domela (1900-1992)

curator

Zoe Reddy

deelnemende kunstenaars

Afra Eisma

Afra Eisma (1993) lives and works in The Hague. She graduated from the Royal Academy Of Art The Hague
(department Fine Arts) in 2017.

The following text is by the artist herself:
My work results from a sun-kissed- attitude. The abstraction lies in the abundance of the figurative. The stream of visual
references become an overwhelming hodgepodge. Seemingly childlike interventions with my mostly used material, ceramics, tend to become dark and ominous when presented. Fictive presences, odd characters and personalities ranging from humor to tragedy, both playful and gloomy. These constantly changing results coagulate into a multisided fantasy.

website

Hanae Wilke

Dutch artist Hanae Wilke (b. 1985 Tokyo) lives and works in London and The Hague. She graduated with an MA from the
Royal College of Art, London in 2015 having gained a BA in Fine Art in 2013 and a BA in European Studies in 2013 both
at The Hague, NL.
Exhibitions include: Close Quarters, VITRINE London (2018) Deep Hug, Ornis A. Amsterdam (2016);
Conduit Slur, Kinman, London (2016); Patina Pause, Camden Art Centre, London (2015); /ege of Art, Udstillingsstedet
Q, Copenhagen (2015); and Stranger, Stranger (I swallowed part of you), EXO, The Hague (2014).

website

Tom Abbink

Na een ongeluk in 2012 is Tom Abbink (1980) op zoek gegaan naar een nieuwe en duurzame manier van werken. Los van de patronen die hij zichzelf had aangeleerd als student op de KABK in Den Haag en in de tijd erna als beeldend kunstenaar op zijn atelier.

Abbink ontwikkelde een vormtaal welke opgebouwd is uit herhalende vormen, kleuren en materialen. Op deze manier kan hij zich concentreren op het proces.

“ De balans vinden tussen je verstand en je intuïtie is spannend. Mijn instinct zegt me dat ik een bepaalde kleur of materiaal moet gebruiken, terwijl mijn verstand constant die keuze analyseert. Waardoor je kunt gaan twijfelen aan je keuze. Ik leer steeds meer te vertrouwen op die eerste ingeving.”

Dit is een wezenlijk verschil met hoe Abbink voor zijn ongeluk werkte, voorheen stond alles in het teken van beeltenis en betekenis. Deze twee elementen waren leidend in zijn werk: het moesten herkenbare vormen zijn die een verhaal vertellen. Nu zijn de elementen steeds abstracter geworden en de betekenis is iets waar de toeschouwer zelf invulling aan mag geven.

website

Christie van der Haak

Op 18-jarige leeftijd begint Christie van der Haak haar studie Design & Fashion aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na haar studie maakt zij kleurrijke schilderijen waarin patronen een grote rol spelen. In 2003 maakt zij de overgang van schilderwerk naar textiel. Al snel slaat zij de stap van het schilderen over en werkt ze enkel nog aan textielontwerpen. Hierin probeert ze een combinatie van handwerk en mechaniek terug te laten komen. Naast haar schilderijen en textielkunst heeft ze haar kleurrijke signatuur ook gebruikt voor het beschilderen van keramieken schalen.

website

Seymour Boardman

Seymour Boardman is een Amerikaans kunstenaar die in 1942 afstudeerde aan het City College in New York. In 1946 verhuisde hij naar Parijs om verder te studeren aan deÉcole des Beaux-Arts en andere Franse onderwijsinstituten. In deze periode wordt zijn werk meer abstract van aard. In 1949 keert hij terug naar New York waar hij zijn abstracte stijl verder ontwikkelt. Zijn werk begint vanuit het abstract expressionisme, maar wordt in de loop der tijd steeds minimalistischer.

website

Cesar Domela

César Domela was een Nederlandse kunstschilder en graficus. Hij werd geboren in Amsterdam in 1900. In 1925 werd hij lid van De Stijl en raakte bevriend met Theo van Doesburg. Hij werkte in de jaren ‘20 in een stijl die nauw verwant is aan die van Piet Mondriaan. Echter ontwikkelde hij zich op een manier die afwijkt van het strikt geometrisch abstracte dat bij De Stijl hoort. Hij maakte reliëfs (driedimensionale schilderijen) waarbij juist organische, abstracte vormen een hoofdrol spelen.

website

Hoe verandert onze beeldtaal door nieuwe technieken?

20 juni om 20:00 De smartphones met alle emoji’s en apps zijn niet meer weg te denken. En wat te denken van 3D-printen en videomapping? De ontwikkeling van nieuwe materialen gaat razendsnel. Wat betekent dit voor onze communicatie en beeldtaal? En wat voor invloed heeft dit op de artistieke proces van de kunstenaar? Hoe zien […]

Opening

Opening expositie “Modern Forms”

Op 2 juni om 16:00 wordt de expositie “Modern Forms” feestelijk geopend. Opening performance: muziek van Tom Besuyen.