Vanaf 14 juli bijzondere sieraden te koop
Brech wordt gevormd door Brechje Vermaat (1979) en Maarten Versteeg (1980). Beiden studeerden Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en volgden daarnaast de opleiding tot goudsmid. In hun werk combineren zij ambachtelijk vakmanschap met technisch inzicht. ‘Brech is voor ons een laboratorium. Als Industrieel Ontwerper hebben we geleerd ontwerpen te zien als probleemoplossen binnen een strak afgebakend kader. Als je dezelfde benadering en moderne (productie)technieken toepast op een relatief ongedefinieerd product als sieraden, ontdek je nieuwe mogelijkheden’.
Sieraad ontwerpster Brigit Daamen
Sieraad ontwerpster Brigit Daamen werkt ruim 10 jaar met vilt. Ze combineert het zachte en warme handgemaakte vilt met andere materialen of voorwerpen. Rommelmarkten struint ze af om oude kettingen te zoeken die ze vervolgens in wol verpakt. Zo schemeren plastic kralen geheimzinnig door het vilt heen. Op deze zelfde wijze tovert ze kleine porseleinen beeldjes om tot grappige en ontroerende halssieraden.
Naast het zelf maken van vilt van wol gebruikt ze ook bestaand vilt dat ze vervormd over mallen die ze maakt. Deze vormen legt ze bijvoorbeeld op elkaar waardoor er mooie randen ontstaan. In de sieraden van Brigit Daamen speelt kleur altijd een belangrijke rol. Net als de bolle en holle vormen die ze aan het lichaam van de draagster toevoegt.
Sylvia Blickman
Sieraden en Objecten
In 1971 studeerde Sylvia Blickman af als goud-en zilversmid in Schoonhoven. Op de Gerrit Rietveldacademie ontdekte ze uiteindelijk “haar” materiaal, aluminium, dat ze door middel van een elektrolitisch proces anodiseert en kleurt. Daardoor wordt het een duurzaam en boeiend metaal, zeer geschikt om haar sieraden en objecten vorm te geven. Daarbij maakt ze gebruik van ambachtelijke technieken, die ze als goudsmid beheerst.
Haar inspiratie haalt ze veelal uit de natuur tijdens haar wandelingen langs het strand en verre reizen. Gevonden voorwerpen dienen vaak als uitgangspunt voor een object of sieraad.