Nancy Kroon

discipline

schilderen

atelier

Atelier in Rijswijk

links

website

facebook

In mijn Rijswijkse atelier en soms in Griekenland, schilder ik. Sinds mijn kindertijd spreekt de Griekse mythologie mij aan. De mythologie inspireert mij omdat de verhalen universeel, eeuwig zijn.

In mijn werk staat de mens centraal. De verbeelding die ik als kind had bij de Griekse mythologie, landde tijdens mijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten.
Als rode draad verwerk ik mijn fascinatie voor de antieke Griekse kunst en cultuur. Met het woord Griekse woord ‘Antropomorfos’, waar de woorden ‘mens’ (ánthropos) en ‘uiterlijke vorm’ (morphe) in verweven zijn, voel ik mij in mijn werk verbonden.
Resten van beelden, flarden van teksten neem ik in mij op en transformeer ik in mijn werk.
Soms is een mythe in een schilderij te ontdekken maar soms heb ik deze ook achter mij gelaten tijdens het werkproces. Soms is de vorm zelf, de gestalte, het motief. Zo heeft het ene werk een hogere abstractie en moet de vorm vooral gevoeld worden en is het andere beeld meer gedetailleerd; meer verhalend.

Verhalen waarin (oer)gevoelens en de tragiek in het leven een grote rol spelen, de melancholie, de schoonheid,  harmonie, beweging, troost, kracht:  zijn onderwerpen die ik in mijn werk wil laten zien. Alles in de wereld verandert constant maar deze primaire gevoelens, zoals liefde, angst en eenzaamheid, zijn een essentiële en universele factor in het menselijk bestaan, zowel in de oudheid als in onze hedendaagse tijd.