Marieke Thiescheffer

discipline

autonoom beeldende kunst

atelier

Schuttersveld 31, Delft

links

website

Transformatie Het werk van Marieke Thiescheffer bestaat uit kleurrijke olieverfschilderijen en  gedetailleerde tekeningen. Een bekend schilderij is het zelfportret met een opgetrokken neus (alsof je kriebel op je neus hebt) en een hertshoornvaren op haar hoofd met royale bladeren die als haren langs het hoofd hangen.

Het intuïtief zoekproces van de kunstenaar begeeft zich in en rond het wel of niet zichtbaar zijn van het gezicht. Daarbij wordt  gebruik gemaakt van organische vormen uit de natuur en haar diversiteit. Het kleuronderzoek maakt een belangrijk deel uit van haar werk.

Inspiratie voor nieuwe series komt van andere kunstenaars als Francis Bacon, Frans Xaver Messerschmidt en Juul Kraaijer.

Het gezicht heeft een bijzondere uitdrukking, dit als reactie op de doorgaans strakke gezichten van het klassieke zelfportretten. Jeugdfoto’s waren het uitgangspunt voor een serie tekeningen van jeugdherinneringen. Een omvangrijk fotoarchief, met foto’s van cirkels en kopvormen, stillevens van bloemen en planten. Gevonden dingen als een uitgedroogde hagedis. Zaden, schelpjes en fossielen als souvenir meegenomen van reizen. Afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Of uit een boek over Balinese kunst met prachtige hoofdtooien van Balinese dansers. Of details het boek Kunstvormen uit de Natuur van Ernst Haeckel. Kunstboeken en portretten van mensen uit andere culturen.