Joost Konings

discipline

schilderen

atelier

Bacinol 2, Hooikade 13 Delft

links

website

Sinds 2004 ben ik verbonden aan Stichting Kunstdoelen Delft, waarvan de naam veranderd is in Stichting Beeldende Kunsten Delft, in de volksmond Kadmium. Vanaf 2005 ben ik op een enkel jaar na verbonden aan de organisatie van de atelierroute en een jaar later ongeveer gebombardeerd tot voorzitter.

Na de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Delft heb ik de Amsterdamse Academie voor Beeldende vorming gedaan. Nu de Hogeschool voor de kunsten, hier zit een 1 e graads bevoegdheid tekenen en kunstgeschiedenis aan vast. Ik schilder vooral met olieverf en dat combineer ik met elementen airbrush, dat laatste lijkt een beetje op graffiti.

Na de kunstacademie werkte ik vooral met veel kleur en geabstraheerde vormen, in de loop van de jaren werd mijn werk steeds realistischer en gebruikte ik minder felle kleuren. De onderwerpen van mijn werk hebben altijd met mensen te maken en hun beslommeringen. Vaak ook met een sociale en politieke lading. Ik combineer eigen foto’s met krantenberichten en print screens van de televisie. Die combinatie van beelden wordt dus een nieuw samenspel en verteld dan weer een nieuw verhaal. Dit verhaal mag voor iedereen anders zijn. Vooral het thema van de vluchtelingen en ongelijkheid zijn thema’s waar ik mij erg mee bezig hou.

Na de academie heb ik 16 jaar lesgegeven op een middelbare school tot ik in 2003 ontslag nam om volledig te gaan schilderen. Naast dat schilderen in mijn atelier trok het onderwijs ook nog steeds vandaar dat ik regelmatig workshops geef aan groepen, jongeren en volwassenen. Een van die workshops is bodypaint waar ik mij vanaf 1995 ook mee bezig hou. Het werken met mensen is iets wat ik erg graag doe vandaar dat ik nu ook 1 à 2 dagen in de week les geef op het ROC Amsterdam afdeling allround grimeur (tekenen, kunstgeschiedenis, airbrush en bodypaint). Al een aantal jaar doe ik mee met bodypaint wedstrijden in airbrush en spons en penseel. De afgelopen drie jaar achter elkaar ben ik Noord Nederlands bodypaint kampioen in airbrush. Volgend jaar doe ik weer mee.