Cobi de Jong

discipline

Tekenen

atelier

Hof van Teijlingen 17, 2631 WT Nootdorp

links

website

facebook

Mijn naam is Cobi de Jong. Ik maak als zelfstandig kunstenaar tekeningen, illustraties en cartoons. Daarnaast geef ik verschillende tekencursussen tijdens de avonduren in mijn atelier in Nootdorp.

Tekenen met lijnen in zwart-wit is mijn grote passie. Soms werk ik in viltstift maar het laatste jaar bijna teken ik uitsluitend digitaal. De lijnen in mijn tekeningen, vaak zoekend en op weg, zijn altijd treffend.

Ongeveer 20 jaar terug besloot ik het roer om te gooien en startte ik met een tekenopleiding in Belgiƫ. Dit laatste omdat er in Nederland geen professionele tekenopleiding bestond en ik een echte professional wilde worden. Tijdens deze 8-jarige opleiding ontstond de fascinatie voor het lijnenspel. De uitdrukking van de lijn in viltstift werd voor mij steeds boeiender. Wat als de lijn wordt weggelaten, verdubbelt, verschuift of wanneer er streepjescodes/arceringen worden gebruikt. Wat gebeurt er dan in de tekening.
Na deze opleiding schreef ik mij in als zelfstandig kunstenaar met de discipline tekenen en niet lang daarna startte ik ook mijn eigen tekencursussen.

Misschien klinkt het eentonig maar ik teken nog steeds in lijnen en nog steeds in zwart-wit. Mijn onderwerpen komen uit het leven van alle dag. Soms zijn het ook uitwerkingen uit mijn getekende dagboeken. Voor mijn cartoons put ik uit relevante maatschappelijke of politieke onderwerpen. Elke week op maandag (stipt om 12 uur) is de cartoon af. Soms na een lichte stress over de keuze van het onderwerp. Altijd een lijntekening in zwart-wit met een lichte spottende toon die nooit kwetsend is maar, naar ik hoop, een lichte glimlach laat ontstaan.
Ik teken minder met viltstift en vaker digitaal maar de passie bij het ontstaan van een lijn op een wit scherm, de richting, de lengte en de dikte zijn voor mij een wezenlijk onderdeel van de uiteindelijke beeltenis naast het plezier van het tekenen. Het resultaat is een door velen gewaardeerde minimalistisch tekenvorm. De fysieke digitale tekening wordt geprint op hoogwaardig artpapier. Je kan deze weektekeningen volgen op Facebook.

Ik ben sinds 2013 als kunstenaar verbonden aan Kadmium.