Christiane Maurer

discipline

Textiel, Weven

atelier

Aan huis

links

website

instagram

Christiane Maurer (1963, DE) studeerde Industrial Design aan de Universität der Künste Berlin. Na haar promotie aan de TU Delft over de waarneming van artefacten (1994) werkte zij als ontwerper, beeldend kunstenaar en onderzoeker. Zowel in haar commercieel werk als in haar vrij werk staat geweven textiel centraal.

In een uniek proces dat ze zelf heeft ontwikkeld, vormen digitale ontwerpen en complexe handweeftechnieken één geheel. Dit resulteert in kunstwerken die niet meer lijken op gewone, handgemaakte of industrieel geproduceerde, weefsels.

In haar Dubbelweefsels staat de perceptie van kleuren centraal. Met complexe kleurverlopen verkent zij hoe kleuren elkaar beïnvloeden en dezelfde kleur steeds weer anders, tot het niet-herkenbare toe, wordt waargenomen.

Haar werk is geweven: draden in vaste kleuren en discrete stappen in schering en inslag maken van ieder beeldpunt een bewuste keuze en stellen in staat om kleureffecten in hun omgeving exact te analyseren.

De Dubbelweefsels zijn alleen mogelijk door digitaal ontwerp en ambachtelijke uitwerking te combineren. In uitgebreide computerstudies worden concepten onderzocht en uiteindelijk in handgeweven werken gerealiseerd. Hiermee draait Christiane de rol van creativiteit in textielkunst om: alle creatieve processen spelen zich in een digitale omgeving af; het weefgetouw is geen inspirator, maar een gereedschap dat vastgelegde stappen precies uitvoert.