Wijke van der Bij, houtdrukken

vanaf 14/06/2012 tot en met 08/07/2012

Wijke van der Bij houdt zich uitsluitend bezig met houtsneden in reductie techniek, waarbij de prenten zijn opgebouwd uit meerdere drukgangen.
Dit is een arbeidsintensief proces, want het is geen uitzondering dat een beeld is samengesteld uit veertien drukgangen of meer.

Naast het werk op papier zijn er ook drukken op katoen.
Deze houtdrukken zijn ontstaan na het zoeken naar en experimenteren met een andere drager. De meeste hiervan zijn ook gedrukt in een oplage op papier, de drukken op katoen zijn echter unica.

Het werk heeft meestal een architectonisch onderwerp. Het zijn vaak historische gebouwen. Oude gebouwen oefenen een bepaalde aantrekkingskracht uit. De muren doen een geschiedenis vermoeden.

Er worden nergens menselijke figuren afgebeeld, maar de architectonische structuren en bouwwerken zijn de sporen die de mens heeft achtergelaten. Net zoals in het hout waar na verloop van tijd ringen en nerven ontstaan, laat de geschiedenis zijn sporen na in de structuur van de stenen.

De houtsneden bestaan uit series waarbij de nieuwe prenten altijd voortkomen uit een reactie op het er aan voorafgaande werk. De laatste jaren is de aandacht meer gericht op details zoals ramen, ornamenten, muurpartijen van middeleeuwse kerken.

Het werk van Wijke van der Bij is van 14 juni tot en met 8 juli te zien in Kadmium.

 

overzicht