Vlucht!

vanaf 24/08/2023 tot en met 01/10/2023

Vluchten voor oorlogsgeweld, vluchten voor armoede, vluchten voor hitte. Op zoek naar rust, op zoek naar veiligheid, op zoek naar geluk en een veilige bestaansgrond.

Zeven kunstenaars verbeelden wat vluchten en in wanhoop je land verlaten met mensen doet. Wat het is om de verschrikkelijk gevaarlijke reis te ondernemen. Welke ontberingen en teleurstellingen ze op hun reis tegenkomen.

De tentoonstelling wordt zondag 27 augustus om 15:00 uur geopend.

curator

Suus Zweekhorst

deelnemende kunstenaars

Sonja van der Burg

Sonja van der Burg verbeeldt het gevoel van aangespoeld zijn. Niet wetend op welk strand, in welk land. Anoniem geworden. Dát. Zijn als drijfhout in het groter geheel. Samen met Susan de Kruiff maakte ze een tweeluik rond de tegenstelling van het fragiele geluk van net op tijd vertrokken versus het in een tentenkamp verstrikt zijn.
zie ook: https://susandekruiff.com/

website

Joost Konings

website

Leidy van Leeuwen

Geraakt door de verhalen van mensen die in ons land asiel aanvragen, kwamen de vluchtverhalen mijn atelier binnen. Verhalen over de lange gevaarlijke weg die ze hebben afgelegd om bij ons een veilige haven te vinden en over de moeite die het kost om een plek te veroveren in onze samenleving. Wat me raakt is het verlies van alles dat ze achterlieten, huis en haard, familie, studie, werk, vrienden, om oorlog, geweld en armoede te ontvluchten.

https://leidyvanleeuwen.nl/werk/vluchtverhalen.html

website

Jolanda Peeters

Nieuwkomers in een land moeten zich overgeven aan het sociaal contract aldaar. Zij geven zo een deel van hun autonomie op en daarmee on(t)machtigen ze zichzelf met gevolgen voor hun zelfvertrouwen en identiteit. In een goed functionerende rechtsstaat ontvangen zij hiervoor zekerheid en veiligheid, nieuwe kansen en mogelijkheden. De On(t)machtigden worden weer machtig.

website

Koen en Dees Wilgehof-Sodaar

Koen en Dees Wilgehof-Sodaar maakten een audiovisuele installatie die die bezoekers gedurende een paar minuten onderdompelt in de beklemmende ervaring van vluchten over zee. Daarmee brengen zij de harde werkelijkheid van het nieuws terug naar een beklemmende dicht-bij-mijn-bed-show. Je bent op zee, maar het is beslist geen vakantie. Wat gebeurt er met je? Hoe lang houd je het vol?

website

Suus Zweekhorst

Suus Zweekhorst heeft haar leven lang binnen haar familie vluchtverhalen gehoord en de emoties die dat bij haar opriep in tekeningen verwerkt. Vooral de laatste jaren is het vluchtelingenthema niet meer uit haar atelier weg te denken. U ziet de tekeningen uit haar schetsdagboeken. Ze deelt met u wat ze ziet, hoort en voelt bij de vele nieuwsberichten en discussies over de komst van migranten. Je kunt ze zien op deze pagina's van mijn website: https://www.suuszweekhorst.nl/geraakt/ en https://www.suuszweekhorst.nl/vluchtelingen/

website