Van Ommeren – de Voogt prijs 2013 voor Rik van Hazendonk

Op zaterdag 27 september is tijdens de opening van de najaarssalon in Pulchri Studio, de Van Ommeren – de Voogt prijs 2013 toegekend aan Rik van Hazendonk. De jury, bestaande uit Thomas Ankum, Marijn de Jong, Hans van Lunteren, Anne de Voogt en Siebrand Weitenberg, heeft zijn installatie “Zonder titel” gekozen uit circa 200 werken. De twee andere genomineerden waren Marc Bilderbeek en Sjef Henderickx.

Het juryrapport luidde:

Door het landschap zo formeel te ontleden en bijna schematisch te presenteren, ontsnapt het werk aan elke associatie die zo vaak aan het geromantiseerde landschap kleeft. Rik weet door minimale middelen te gebruiken een maximaal effect te sorteren. Het werk is zeer sensitief en door de manier van presenteren en de hoek waarin de glasplaten zijn neergezet ontstaat er een mooie scherpte-dieptewerking. De jury vond de wijze van presenteren mooi en verzorgd.

De prijs bestond uit een glasobject van kunstenaar Bernard Heesen, 5000 euro en een expositie samen met de andere twee genomineerden in de vier benedengaleries van Pulchri Studio in Den Haag. Deze expositie opent op zaterdag 26 oktober 2013.