time body viewer

vanaf 02/11/2013 tot en met 01/12/2013

Onder de titel: Time, Body, Viewer, gaat deze tentoonstelling en serie live optredens gedurende een maand de hedendaagse praktijk van de performance kunst onderzoeken. Performance kunst wordt daarbij bekeken in termen van definitie, documentatie en presentatie. Als belangrijkste sub-vraag focust het project op documentatie en presentatie van performance door de (problematische) relatie tussen video en performance te onderzoeken.

Wilt u dit project steunen? Doneer dan via : Voor de Kunst

Programma:
Voor gedetailleerd programma klik hier

Time, Body, Viewer is een dynamische/variabele tentoonstelling van vier weken, met in elk weekend live optredens gericht op een ander aspect van performance kunst.

In het openingsweekend worden naast performances van de tentoonstellende kunstenaars ook performances getoond van Iloisa Fortes.

Het tweede weekend onderzoekt de dialoog tussen video en performance, met lezingen door Anne Marie van Reek en Kristina Benjocki  en workshops gericht op video als performance en video als een mogelijk, maar problematisch documentatie instrument.

Het derde weekend zal focussen op jong talent met een programma van workshops en performances in experimenteel theater; dit programma wordt verzorgd door Comm. Art, een culturele organisatie gericht op theater en educatie.

De projectruimtes zijn donderdag en vrijdag open voor publiek om de tentoonstelling te bekijken en de performance van permanente verandering te zien die door het co-curating proces tussen de deelnemende kunstenaars tot stand komt. Dit proces wordt ook gedeeld, met behulp van een web-cam die de deelnemende kunstenaars gebruiken om de veranderingen aan de tentoonstelling live te documenteren.

Curator en initiatiefneemster Zoe Reddy zal de toegankelijkheid van dit materiaal via een  blog verzorgen. Hierdoor wordt deze ‘performance’ zichtbaar en moet er een dialoog op gang worden gebracht. De blog is te vinden op: http://www.timebodyviewer.blogspot.nl/ 

programma TIME BODY VIEWER

PROGRAM OF LIVE EVENTS

ZATERDAG 2 NOVEMBER OPENING:
15:15 Opening speech by curator Zoe Reddy
15:25 Performance by Iloisa Fortes
15:30 – 16:00 Performance by Sara Campos, Seamus Cater and Leo Svirsky. Piece composed by Koen Nutters.
16:00-17:00 On-going performance by New Fordist Organization

ZATERDAG 9 NOVEMBER SPEECHES:
15:00-15:30 Anne Marie van Rees speech about her work and comparing live VS filmed performance
15:40-16:10 Kristina Benjocki: Performance/speech about her work and performing for the camera
16:20-16:30 Branko Miliskovich: Audio speech performance about the elements: TIME, BODY, VIEWER in his works

ZONDAG 10 NOVEMBER:
Open for public
Zoe Reddy streaming online with music performance/radio session 13:00-15:00

VRIJDAG 16 NOVEMBER:
Kunst Café with film/video event: Youtube is the stage: Performance & video art works online

ZATERDAG 16 NOVEMBER:
Streaming live oninet: rehearsals Young Elements dance performance 12.00-17.00 uur

ZONDAG 17 NOVEMBER:
Wat je vroeger later wilde zijn
Eeen dansvoosrtselling (work in progress) 12.00 – 17.00 uur
Over de levensfase die iedereen doorloopt. Willen weten wie je bent. Waar ben je nu? Waar wil je heen? Het willen zijn zoals je bent. In je element kunnen zijn.

ZATERDAG 23 NOVEMBER:
DIER VOOR EEN DAG (workshop Iloisa Fortes)
Leer je favoriete dier tekenen en naspelen

Doelgroep; 8 – 12 jaar

Tijd; 12 – 15 uur met half uur pauze

Kosten; Gratis

Deelnemers leren hun persoonlijke passies te verbeelden vanuit de inspirerende dierenwereld door middel van tekentechnieken. Op een speelse wijze leren deelnemers over dieren, maskers, kostuums en presentatie waarbij ze hun tekentechnieken als individueel expressiemiddel gebruiken. Leerzaam en leuk!

ZATERDAG 31 NOVEMBER:
15:00-17:00 Re-opening event: presentation of the changed/developed exhibition, performance by exhibiting artists.

ZONDAG 1 DECEMBER: LAST DAY/CLOSING EVENT

LINKS:

Blog:
www.timebodyviewer.blogspot.nl

Streaming video:
http://www.ustream.tv/channel/visual-and-performance-art

curator

Zoe Reddy

deelnemende kunstenaars

The Holls Collective

We hebben allemaal gestudeerd aan de kunstacademie. We hebben allemaal een diploma. We zijn allemaal begonnen aan een nieuw deel van ons leven. We willen allemaal nieuw werk maken en tentoonstellen. We willen allemaal succesvol zijn. We willen rijk en beroemd worden. We willen gezien worden. We zijn er klaar voor. We zijn The Holls.

Wij zijn een groep kunstenaars met een grote diversiteit aan werkwijzen en beeldtaal. Onze werken gaan, gecombineerd in een tentoonstelling, in hun samenwerking of botsing, gelijkgezindheid of tegenstrijdigheid, een confrontatie met elkaar aan die niet alleen interessant is voor onszelf, maar vooral ook voor het publiek. We willen het publiek inzicht geven in de bezigheden en ontwikkelingen van jonge kunstenaars in een tijd waarin het kunstenaarschap niet langer fulltime kan zijn. De druk om jezelf waar te maken en te bewijzen is voor een beginnend kunstenaar heel groot en de huidige situatie in de culturele sector maakt het er niet makkelijker op. Maar wij houden het hoofd cool en laten zien wat er ondanks alles nog steeds kan ontstaan, en dat we zullen blijven bestaan.

New Fordist Organization

The New Fordist Organization  is a new collective of composers, visual artists and performance artists, set up to apply the principles of mass-production, industrialization and mechanized creation, pioneered by the American industrialist Henry Ford, to the visual and performing arts.

Sara Campos

Sara Campos was born in 1981 in Portugal, her first study was at the School of Education in Castelo Branco, Portugal, teaching English and Portuguese. She graduated from the Gerrit Rietveld Academy in 2010 where she was awarded the annual prize for Best Student of Fine Art.  Sara graduated from the Masters Artistic Research in The Hague in 2012. She has shown her work at art spaces like De Service Garage, Apice for Artists and Vondelbunker in Amsterdam, as well as participating in international group exhibitions, including “Alles, was sie uber chemie wissen mussen”, curated by Suzanne Wallinga and Hicham Khalidi at Kunstquartier Bethanien as part of a side program to the Transmediale Festival 2011.. “My practice operates on the boundaries between sculpture and performance art. The work takes shape when a set of relationships is manifest in a small impulse, a phrase, or something I observe in popular culture that I like to re-enact…By being physically present in the work, I put myself to the test to find out how to deal with certain restraints, possibilities and failures”.

Thomas van Linge

Mijn werk is een symbolisch onderzoek naar de verborgen relatie tussen het alledaagse en thema's uit de wetenschap, filosofie en natuur. Door te spelen met vorm en context van relieken uit het dagelijks leven probeer ik via verbanden en tegenstrijdigheden existentiële vragen te formuleren. Met de visuele ambiguïteit die daaruit voortkomt probeer ik een beeld te schetsen van een hedendaagse verhouding tussen micro- en macrokosmos. De werken zijn niet gebonden aan een medium en hebben vaak een zwartgallig of absurd karakter. Geboren in Haarlem, 1989 BA Fine Arts, KABK, Den Haag, 2011 Woont en werkt in Amsterdam voor residency aan De Ateliers

Opening

opening Time Body Viewer zaterdag 2 november 15.00 uur

Hierbij nodigen wij u uit voor de opening van de expositie Time, Body, Viewer op zaterdag 2 november om 15.00 uur. Met werk/ optredens van: The Holls Art Collective New Fordist Organization Sara Campos Thomas van Linge Programma op 2 november: 15:15 Opening speech by curator Zoe Reddy 15:25 Performance by Iloisa Fortes 15:30 – […]