Me, Community & Mass / Fotografie

vanaf 26/10/2017 tot en met 26/11/2017

Me, Community & Mass is het centrale thema van Kadmium en het Prinsenkwartier in 2017. Onder ‘Me’ wordt in deze context het individu verstaan, met Community & Mass, de groep, de gemeenschap of samenleving waarvan wij allen deel uit maken. Voor Kadmium betekent dit dat alle tentoonstellingen in meer of mindere mate een relatie hebben met dit thema. In de verschillende tentoonstellingen in 2017 werd en wordt onderzocht hoe wij ons als individu verhouden tot het groter geheel, de gemeenschap, de massa.

Het gaat daarbij over groepen op de vlucht voor oorlog en droogte [Arie Kievit], het individuele leed van het kind als arbeider [Cigdem Yuksel] aan de randen van Europa als gevolg van deze vlucht. Maar de tentoonstelling laat ook het beeld [Cleo Campert] zien van ‘ondertussen in het westen’ hoe wij als individuen op zoek zijn naar een totaal beleving in grote groepen. Mensen die bij elkaar komen gedurende festivals, de taferelen op zich zijn bijna uitwisselbaar met de  beelden van de vluchtelingenkampen van Arie Kievit.

De vaak confronterende beelden van de exposerende fotografen zijn de afgelopen jaren op verschillende plaatsen in de media verschenen. De tentoonstelling heeft ook de intentie om de vraag op te roepen of wij als individu [nog] instaat zijn om zelfstandig een mening te vormen, binnen de context van Me, Community & Mass.

curator

Coen Dekkers

deelnemende kunstenaars

Arie Kievit

Arie Kievit studeerde af aan de Foto Academie in Den Haag op een reportage over de Daniel Den Hoedt Kliniek en een serie landschapsfoto’s rondom het Hollands Landschap. Sinds zijn afstuderen werkt hij als freelance fotograaf voor; het AD, De Volkskrant, Trouw, Cordaid/SHO, Unilver, Red Cross, exPRtease, ANP en het Schooljournaal.

Zijn fotowerk is gepubliceerd in boeken als Gezicht op straat [1996], De smaak van Rotterdam [2004], Adembenemend [2006], Voor altijd lange mouwen [2011] en de portretten bij het boek Valse start [2013]. Arie_Kievit_2Zijn werk is veelvuldig geëxposeerd in binnen en buitenland. Kievit is 22 keer onderscheiden met prijzen in verscheidene categorien tijdens verschillende edities van de Zilveren Camera. Hij werd gehonoreerd met een derde prijs in de Fuji Awards en hij ontving een nominatie voor de Sony World Photography Award.

website

Cigdem Yusksel

Syrian child laborCigdem Yuksel, geboren in 1989, is een Nederlands-Turkse fotograaf wonend en wekend in Nederland.

Zij is een autodidact fotograaf. Na haar bachelor opleiding begon Yuksel haar Master in Journalistiek, waar ze Syrian child laborontdekte dat haar passie vooral voor in visuele journalistiek lag. Ze kocht een camera en besloot zich volledig op fotografie te concentreren. Cigdem Yuksel werkt meestal in opdracht van de Volkskrant. Naast deze opdrachten werkt zij aan persoonlijke lange termijnprojecten. In 2015 maakte Yuksel de fotoseries: No Longer Without You, waarin ze vijftien leden van de moslimgemeenschap in Nederland fotografeerde. Deze mensen worden in deze serie geconfronteerd met hun culturele afkomst, hun gemeenschap en familieleden, vanuit het perspectief van seksualiteit, religie, homoseksualiteit en zelfstandigheid. Deze foto’s resulteerden in een openbare tentoonstelling in 50 tramstations verspreid over heel Amsterdam. Onlangs heeft ze de vluchtelingencrisis voor de Volkskrant gedocumenteerd. In mei 2016 reisde ze naar de Turkse stad Gaziantep met twee andere verslaggevers om een reeks portretten van Syrische vluchtelingenkinderen te maken die in textiel- en schoenfabrieken werkzaam zijn. Bij terugkomst won ze de prestigieuze Canon Silver Camera award 2017. De jury was met name onder de indruk hoe haar foto’s de westerse consumenten confronteren met de gevolgen van onze politieke en economische keuzes.

website

Cleo Campert

Cleo Campert woont en werkt vanuit Amsterdam, naast werk in opdracht voor kranten en tijdschriften werkt zij ook als autonoom fotograaf. Campert is autodidact en werkte als assistent samen met Erwin Olaf, Rineke Dijkstra en Rob van Dantzig. In de jaren negentig van de vorige eeuw legde Campert als huisfotograaf voor de club Roxy in Amsterdam het uitgaansleven vast. In 2015-2016 werkte zij aan Festivalland. In het voorjaar van 2017 werd Festivalland onderscheiden met de 3e prijs van de Canon Zilveren Camera 2016 in de Categorie Kunst, Cultuur en Entertainment.

Cleo_Campert_1Campert is in september 2017 begonnen met de avondopleiding van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

website

overzicht

Opening

Opening Me, Community & Mass / fotografie

Op  29 oktober om 15:00 uur wordt de expositie Me, Community & Mass / fotografie op feestelijke wijze geopend. Drie fotografen tonen hun visie op actuele thema’s.