Licht en Verlangen

vanaf 13/07/2017 tot en met 13/08/2017

Kunst ontstaat uit het verlangen om uit te drukken wat beroert en vast te leggen wat vluchtig is. Met gestileerde vormen van taal en beeld, dans en muziek scherpen wij de zintuigen om de wereld ten volle waar te nemen en verruimen wij het menselijk geheugen. In de historische binnenstad van Delft krijgt dat proces elke zomer een feestelijke glans. Terwijl het eenentwintigste Delft Chamber Music Festival in de subtiliteiten van de klassieke muziek duikt, zoekt Kadmium met twee hedendaagse kunstenaars de grenzen van het uitbeelden op.

Opening: zondag 16 juli om 15:00 uur door Jojanneke van de Weetering, zakelijk leider van het Delft Chamber Music Festival. Ter opluistering speelt een strijkensemble onder leiding van Patrick Fuchs.

De band tussen beeld en muziek wordt ook door Filmhuis Lumen aangestipt. Op dinsdag 1 augustus om 16:00 uur wordt ‘Tous les Matins du Monde’ (1991, Alain Corneau) vertoond. De film kreeg diverse nominaties en sleepte acht Césars in de wacht.

curator

Coby Brinkers

deelnemende kunstenaars

Eddy Stikkelorum

Uit de sculpturen van Eddy Stikkelorum spreekt een groot verlangen om aan de zwaartekracht te ontsnappen. Blank houten lijnen dansen rond als ballerina’s zonder choreograaf. Het contract met de grond is vluchtig, maar de illusie van een eindeloze rondedans wordt toch messcherp onderbroken: cirkels van gekleurd plexiglas snijden dwars door het hout. Sinds zijn kennismaking met New York leeft Stikkelorum in twee werelden en zijn sculpturen getuigen van de gevolgen. Ergens, op een intuïtief snijpunt, vindt interactie plaats.

Johannes Karman

Johannes Karman wijst op de sluipende tred van het licht. Wij hebben nauwelijks in de gaten hoe snel de zon door ons blikveld schuift, maar in de reliëfs van Karman speelt de ‘constante verschuiving van het daglicht’ een hoofdrol. Kleuren veranderen van aard, licht en schaduw wisselen van plaats. Tijdens een langdurig verblijf in Frankrijk heeft hij een abstracte vormentaal ontwikkeld om het ongrijpbare licht een ereplaats te geven. Te horen is ook de muziek die Roger Martinez vanuit een gevoel van verwantschap componeerde bij Karmans werk.

overzicht

Opening

Opening Licht en Verlangen

Om 15:00 uur wordt de expositie “Licht en Verlangen”geopend door Jojanneke van de Weetering, zakelijk leider van het Delft Chamber Music Festival. Ter opluistering speelt een strijkensemble onder leiding van Patrick Fuchs.