Kunstenaars Pulchri in dialoog

vanaf 09/09/2010 tot en met 03/10/2010

Van 9 september tot en met 3 okt. – donder- t/m zondag 12 tot 17 uur
Opening
12 september, door Sybrand Weitenberg – lid van bestuur Pulchri/ beeldend kunstenaar
Info over opening: volgt
Kosten
geen

Delftse Pulchri                     Pulchri gasten
Ans de Groot                              Judith Bilderbeek
Rik van Hazendonk                  Evelyn Snoek
Jaco van der Vaart                    Jacquem
Hans Kuiper                               Sjef Henderickx
Coby Brinkers                            Annelies Landsman

 

 

 

 

 

 

 

 

deelnemende kunstenaars

Judith van Bilderbeek

Ans de Groot in dialoog met Judith van Bilderbeek

“Judith van Bilderbeek weet van iets alledaags iets bijzonders te maken. Zij toont dat in de dingen dicht bij huis schoonheid of iets interessants  te vinden is. Behalve met de tastbare werkelijkheid doet ze dit ook met landschappen en dieren. Waar een ander er niet over na zal denken dat nu eens te schilderen doet zij het wel en  in een heel eigen stijl. Zij lijkt eindeloos door te kunnen gaan, natuurlijk vanwege haar onderwerpen maar ook haar manier van schilderen doet dit vermoeden.
Mijn werk toont  niet de werkelijkheid  maar is er wel op gebaseerd. Het zijn niet de voorwerpen waar het om gaat maar  de gebeurtenis.  De voorwerpen zijn een onderdeel. Het zijn geen dromen en ook is er geen spirituele betekenis aan verbonden. Het is mijn interpretatie van ervaringen en soms heel simpel als het eten geven aan een hond. In deze benadering van het leven om ons heen zou je kunnen spreken van een overeenkomst   in ons werk.”

Sjef Henderickx

Hans Kuiper in dialoog met Sjef Henderickx

“Op de Koninklijke Academie voor Beeldende kunst te  Den  Haag kreeg ik  in 1982-83  onder bezielende en originele wijze,  modeltekenles  van Sjef Henderickx. Hij draaide  snoeiharde muziek tijdens de les en het model nam plaats tussen een berg rekwisieten die Sjef waarschijnlijk had verzameld op de rommelmarkt van ’t Hobbemaplein. Na de kunstacademie hebben we elkaar jarenlang niet meer gezien.  Soms kwam ik z’n werk tegen bij exposities en enige tijd geleden kwam ik hem persoonlijk  weer tegen. Bij de vraag om een collega kunstanaar uit te nodigen voor  deelname aan de expositie “Pulchri dialogen” dacht ik onmiddellijk aan Sjef Henderickx. Er zijn overeenkomsten tussen ons werk. Beiden hebben we een ‘speelse’ en figuratieve stijl ontwikkeld die zowel in tweedimensionaal als driedimensionaal werk tot uiting komt en ook de overlapping daartussen zoekt. De dromerige sferen, de humor en de materiaalkeuze van Sjef vind ik mooi en boeiend . Ik ga graag de beeldende dialoog met hem aan.”

Jacquem

Jaco van der Vaart en Jacquem hebben allebei belangstelling voor alchemie.

“Jacquem kende ik niet maar haar werk viel me iedere keer op, haar tekeningen vind ik magnifiek, alsof je een vreemde taal hoort en het toch kan verstaan.”

Evelyn Snoek

Rik van Hazendonk in dialoog met  Evelyn Snoek.

“In het werk van Evelyn herken ik haar fascinatie voor de verf. Ook zij hanteert verf niet louter als drager van betekenis, maar vooral als zelfstandig gegeven. Door de eigenschappen van de verf op scherp te zetten in systematische gestructureerde handelingen, zonder op zoek te zijn naar de weergave van een illusionistische wereld, refereert het schilderij aan diepere processen. Alsof we op zoek zijn naar de DNA codes van het schilderij. Een ander gemeenschappelijk gegeven is dat we beiden de grens tussen het schilderij als 2-dimensionaal vlak en het schilderij als object verkennen. Juist omdat we ons realiseerden dat onze drijfveren sterk overeenkomen hebben we besloten om voor de Dialogen de confrontatie op te zoeken. Evelyn zal in de keuze van haar werk zich richten op vrouwelijke aspecten in de getoonde schilderijen. Ik zal mijn werk juist selecteren op de mannelijke kant. Hiermee willen we een spannende Dialoog aan gaan.”

Annelies Landsman

Coby Brinkers en Annelies Landsman worden beiden geboeid door architectonische lijnen en vormen.

“Wat opvalt is hun streven naar perfectionisme. Coby Brinkers uit dit door haar liefde voor de eenvoud van de vorm te benadrukken  terwijl Annelies Landsman  graag de wetmatigheden van het perspectief naar haar eigen hand zet, waardoor een eigenzinnige vorm ontstaat, waarmee zij verwijst naar het continu wisselende perspectief van ons bestaan.
Overeenkomst in hun werk is ook een zekere verstilling. Bij  Brinkers zijn het dingen uit de alledaagse wereld waar zij zich over buigt. Zij trekt aan belijning en schaft nodeloze versiering af. Zo vind zij de oervorm opnieuw uit en  komen dingen weer sprankelend tot leven. Zij ziet een onalledaagse schoonheid in de dingen die ons omringen.
Ook in de meer verhalende en daardoor ogenschijnlijk drukkere werken van    Landsman is deze  verstilling  en schoonheid aanwezig.
Het gebruik van de kruisvorm staat in haar werk niet speciaal symbool voor religie maar meer als verbinding en het continu aanwezig zijn van’ het goede’. Ook daar waar de mensen in de hectiek van het dagelijks bestaan elkaar en zichzelf voorbij lopen , zich soms als honden gedragen en elkaar achterna lopen zonder voor hun eigen mening uit te durven komen.”

overzicht

Opening

12 september opening Dialoog met Pulchri

Op 12 september opent de expositie Delft in dialoog met Pulchri om 15 uur door Siebrand Weitenberg ( kunstenaar en bestuurslid van Pulchri Studio) www.pulchri.nl Deelnemende kunstenaarsduo’s: Ans de Groot en Judith Bilderbeek Hans Kuyper en Sjef Henderickx Jaco van der Vaart en Jacquem Coby Brinkers en Annelies Landsman Rik van Hazendonk en Evelyn Snoek […]