Individu en masse

vanaf 22/01/2017 tot en met 19/02/2017

Van 22 januari tot en met 19 februari 2017 is de tentoonstelling “Individu en Masse” in Kadmium te zien. De opening is op zondag 22 januari door Monique Tolk MA, schrijver. De curator van de tentoonstelling is Jaco van der Vaart.

Zaterdag 11 februari om 15.00 draait in Filmhuis Lumen de documentaire HUMAN naar aanleiding van de tentoonstelling.

Het individu in groten getale. We zien het terug in het werk van Marilou van Lierop, waarin het individu in feite verdwijnt in de massa. Ofwel ermee versmelt, voor haar een angstbeeld, want daardoor ongrijpbaar en intimiderend.

De discrepantie tussen enerzijds de veiligheid van het deel uitmaken van een groep en anderzijds het verlies aan controle over de eigen autonomie, is waar de kunstenaar in het algemeen vanuit een natuurlijke behoefte aan individualiteit mee worstelt. Maar wat tekent die individualiteit, wie zijn wij los van de massa? Zijn wij niet de massa? Een angstbeeld voor Hans van der Ham, wiens figuren uitbeelden dat we nooit zeker weten wie of wat er achter een gedaante schuilt.

Het blijft raden wie wij zijn. En als we het al weten, hoe verhouden wij ons dan tot de ander of lastiger nog, de anderen, de massa?

Met Individu en masse wil Jaco van der Vaart, tentoonstellingsmaker en kunstenaar, dit dilemma ter discussie stellen. Een die een vaag gebied omhult, namelijk die van het mens zijn.

curator

Jaco van der Vaart

deelnemende kunstenaars

Hans van der Ham (NL)

In het werk van Hans van der Ham laten zijn veelal atypische figuren zich niet direct raden. Hoewel de meeste beelden aan de mensfiguur gerelateerd zijn, blijven zij als zodanig ondefinieerbaar. Vanachter deze ‘maskerade’ lijken zij zich echter op een andere manier bloot te geven. Gezichten ontbreken vaak, maar de houdingen spreken des te meer. Ondanks de robuuste klei tonen deze vooral kwetsbaarheid, alsof ze hun eigen bestaan in twijfel trekken.

Zegt dit wellicht iets over een mogelijk verborgen binnenwereld? Een aangenomen personae als noodzakelijke bescherming tegen een meedogenloze buitenwereld?

De beelden doen ons afvragen of we het als individu redden in de massa. Trekken wij ons bewust terug achter een masker? Wie kun je vertrouwen?

Het zijn enkele vragen die Van der Ham zichzelf stelt.

Van der Ham studeerde klassiek piano aan het conservatorium, voordat hij zijn studie begon aan de kunstacademie in Rotterdam. Hij maakt tekeningen, schilderijen en beelden van klei. Tevens geniet hij bekendheid als tentoonstellingsmaker en was hij medeoprichter van Garage Rotterdam. Zijn werk is te zien in binnen- en buitenland en wordt in Nederland vertegenwoordigd door galerie Nouvelles Images in Den Haag.

Hans van der Ham woont in Den Haag en werkt in Rotterdam.

Marilou van Lierop (NL)

Ordening aanbrengen in de chaos is kenmerkend voor het werk van Marilou van Lierop. Echter, in plaats van te filteren uit een bestaande chaos laat Van Lierop die eerst ontstaan.

Dat doet zij in de vorm van bijvoorbeeld collages, waarbij lagen en daarmee verhalen over elkaar heen komen te liggen. Ook het schilderen over foto’s leidt tot verscheidene betekenislagen. Uit de massa worden vervolgens nieuwe elementen gelicht die als het ware symbool staan voor een sociale gelaagdheid. De complexiteit van het leven en het verlangen naar orde doen ons klaarblijkelijk zoeken naar structuren om die te beheersen.

Het is “de illusie van orde”, in de woorden van Van Lierop, “zoals onze identiteit een illusie is”. We zien kleine en grote groepen mensen in haar werk, waarbij niet het individu maar de groep centraal staat. Haar personages blijven onherkenbaar.

Het werk bestaat uit olieverf op papier, op doek en op kunststof.

Op haar achttiende vertrok zij naar Antwerpen om te studeren aan de kunstacademie. De tegenstelling tussen de Hollandse drang naar orde en de zuiderse chaos is, zoals zij zelf zegt, stilletjes in haar werk geslopen.

Marilou van Lierop woont en werkt in Antwerpen.

Tekst: Monique Tolk, MA

Opening

Individu en Masse

Kadmium nodigt u uit voor de opening van de tentoonstelling “Individu en Masse”op zondag 22 januari om 15:00 uur.