In Uit Sluiten

vanaf 12/06/2016 tot en met 09/07/2016

Het verschil tussen kunst en design is een vraagstuk wat al jaren voor discussies zorgt en in beide velden ontleed wordt. Vandaag de dag is deze discussie buitengewoon relevant nu kunstenaars en ontwerpers, die uit eenzelfde gedeelde kennisbron putten om visuele composities te creëren, op soortgelijke wijze de huidige instrumenten onderzoeken en reflecteren op documentatie of representatie van hun werk.
Er wordt gezegd dat het verschil tussen de twee in de motivatie van het maken zit: de kunstenaar poogt te inspireren of te reflecteren en de ontwerper wil inspireren en verbeteren. Wanneer je echter de hedendaagse kunst en design werkvelden bestudeert wordt duidelijk dat dit idee verouderd is en niet de mogelijkheden die nieuwe (digitale) instrumenten en ideeën bieden reflecteert. Kunstenaars noemen zichzelf ontwerpers, onderzoekers, makers en vice versa.

In deze tentoonstelling worden kunstenaars, ontwerpers en makers naast elkaar geplaatst om te onderzoeken hoe hun velden elkaar beïnvloeden en met name hoe digitalisering en nieuwe instrumenten het creëren en ervaren van kunstontwerpen beïnvloeden.

Overwogen vragen:

1. Ben jij een maker, een kunstenaar, een ontwerper, een ingenieur or een combinatie? Of misschien wel geen van deze opties..
2. Hoe moet kunst ervaren worden vandaag de dag? Voelt het digitale gebied meer geschikt of hebben we nog steeds fysieke kunst nodig? Wat voor soort objecten en creaties worden er gemaakt?
3. Hoe documenteren en classificeren we kunst die buiten de categorieën van kunst, technologie en design lijken te vallen? Kunnen we (design) objecten en documentatie herdefinieren?

 

 

curator

Zoe Reddy

deelnemende kunstenaars

Jet Smits

Majda Vidakovic

Kirsten Spruit

Catalogtree

overzicht