‘In het spoor van Jan Schoonhoven II: Basale eenvoud’

vanaf 13/12/2015 tot en met 14/02/2016

Read this in English

Voor Delft kunnen we Schoonhoven gerust de Vermeer van de 20ste eeuw noemen.

Tijdens de Schoonhovenexpositie van Museum Prinsenhof Delft in Het Prinsenkwartier, het gemeenschappelijke onderdak van beide organisaties, organiseert Kadmium twee exposities waarin achtereenvolgens de mystiek en de basale eenvoud in zijn werk wordt belicht aan de hand van hedendaagse kunstenaars.

Uit de materiaalkeuze van Schoonhoven spreekt een basale eenvoud:  papier-maché, karton, krantenpapier en witte muurlatex. Deze keuze is te plaatsen in de economische en sociale context van de tijd waarin zijn werk gemaakt werd en past bij de persoonlijkheid van de kunstenaar. Ook hedendaagse kunstenaars kiezen vaak materialen en een uitstraling van hun werk die verre van verheven of perfect is. Ogenschijnlijk tegenstrijdig met de hedendaagse tijdgeest gaat het hier dan ook eerder om een tegenreactie op de schijn en de overdaad van onze hedonistische maatschappij.

Opening

zondag 13 december, 15:00 uur door Marga Schoemaker -van Weeszenberg, conservator Museum Prinsenhof Delft, tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven.

Nevenactiviteiten

 Vrijdag 11 december, 17:00

Preview, rondleiding door de curatoren, vrije toegang.

Lezing (Engels)

BEYOND WASTE. Sustainable urban futures towards circular economies door dr. ir. Libera Amenta.

In deze expositie ligt de focus op het gebruik van simpele materialen. In deze lezing worden ontwikkelingen in de stedelijke architectuur beschreven waar hergebruik en duurzaamheid een grote rol spelen.

De exacte datum en het tijdstip van de lezing volgt nog.

 Woensdagmiddag 13 januari 2016, 14:00-17:00

Kinderworkshop Wanneer vind jij kunst waardeloos?

Kijken, filosoferen én maken naar aanleiding van de expositie In het spoor van Jan Schoonhoven II: Basale eenvoud. Onder leiding van Myra Hillebrink.

Opgeven via info@het-luisterrijk.nl, kosten 4 euro (met Delftpas 2 euro), minimum leeftijd 7 jaar.

Uitgave

Bij deze expositie verschijnt een boekje met begeleidende informatie. Kosten 2 euro.

 

curator

Rik van Hazendonk

deelnemende kunstenaars

Dominique De Beir (Fr)

Point-type: geperforeerd papier, was en geperforeerde aluminium stellingkasten, 2015, foto: Dominique de Beir

Dominique de Beir perforeert papier - snel, trefzeker, in een doorgaande beweging en met behulp van een breed arsenaal aan gereedschappen: van schroeven, gemonteerd onder haar laarsjes, waarmee zij op karton stampt en danst, tot spelden, priemen en stansvormen die zij op haar vingers plaatst. In de expositie worden geperforeerde papierrollen uit de textielindustrie getoond, die door Dominique de Beir verder zijn bewerkt met perforaties, pigmenten, was en paraffine en die zijn geplaatst in kasten van aluminium die eveneens zijn geperforeerd.

Rik van Hazendonk

100 verfstreken – op voorraad: acryl op linnen stroken, 220 x 110 cm, 1014/2015

De stroken linnen met daarop een enkele verfstreek, of de rechthoekige monochroom beschilderde lappen linnen leggen op zintuiglijke wijze de basiselementen van het schilderen bloot. De ordelijke presentatie draagt een systematiek in zich zoals aanwezig kan zijn in ruimtelijke ordening, bij de rangschikking van gereedschap boven een werkbank of van handdoeken in een keukenkast. Eenduidig wordt het echter nooit.

Hans Houwing

z.t. 2015, kuikengaas,  22 x 22 x 13 cm

Hans Houwing, voor wie Schoonhoven een idool is, maakt sinds 1991 objecten van metaalgaas. Het merendeel van de werken ontstaat door gaas te verknippen en de (vaak verbogen) stukken weer te monteren. Na negen jaar hoofdzakelijk met fijnmazig roestvrij staal gaas (maaswijdte 1 mm.) te werken, is overgegaan op (vierkant en zeshoekig) volièregaas, kippengaas, kuikengaas ofwel 'kwartjesgaas' en 'dubbeltjesgaas'. Op dit moment gebruikt Hans Houwing alle gaassoorten plus het stevige chrysantengaas (maaswijdte 12,5 cm.). Het werk is concreet en roept niettemin associaties op.

Bas van der Wal

t.r.u. 12: water, modder en doek (katoen) - 96 x 72 cm - 2015

Er is harmonie in het idee te vinden dat menselijke inspanning en de invloed van de elementen (vuur, water, aarde, lucht) samen een fysiek beeld vormen. Wanneer een idee bij uitwerking verwaaid wordt door de wind, verschroeid wordt door vuur, verteerd door aarde of vervaagd wordt door de zon, geeft het blijk van onze rol op aarde, welke afhankelijk edoch gezegend is.