Impressed graduated artists 2016

vanaf 11/08/2016 tot en met 14/09/2016

Impressed is een jaarlijks terugkerende expositie die het werk laat  zien van een aantal net afgestudeerde kunstenaars van Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en Willem de Kooning Academie Rotterdam.

De expositie “Impressed, graduated artists 2016”  is van 11 augustus t/m 4 september in Kadmium te zien. De opening zal zondag 14 augustus om 15:00 uur plaatsvinden.

curator

Linda Ammerlaan Zoe Reddy

deelnemende kunstenaars

Kim van Aalderen

Sinds het moment dat Nederland bevolkt werd, hebben wij het land naar onze hand gezet. Niet alleen omdat Nederland anders deels niet meer zou bestaan, er moet door de hoge bevolkingsdichtheid goed worden nagedacht waar we gaan wonen en recreëren.  Als stedeling en beeldenmaker kijk ik met een urbane blik op het landschap en merk dat de menselijke hand zelfs in de meeste natuurgebieden erg voelbaar is. Overal lopen paden en routes, we zijn in de greep van de organisatie.In het toekomstige Nederland waarin de verstedelijking zal gaan toenemen, laten we de open natuurgebieden minder ruimte. Onze levens zullen zich steeds meer in de steden gaan afspelen en parken geven een natuurbeleving dichtbij huis. De fysieke verbondenheid tussen stedelingen en natuurlandschappen buiten steden wordt steeds kleiner. In landfigurant wordt de toekomstige relatie tussen deze stedelingen en het maakbare landschap buiten steden getoond. Wanneer de natuur aangepast wordt aan de mens maar we er langzaam geen deel meer van uit maken, wordt het landschap benaderd als decor. Landfigurant representeert het toekomstige maakbare Nederland, waarbij er wordt gedistantieerd van het typische, iconische beeld van ons land.

Liz van de Berg

Een film over de gevarieerde norm van het vrouwelijk geslachtsorgaan en het belang van een open perceptie daarop vanuit
de maatschappij. Liz heeft voor deze film meer dan 60 vrouwen, mannen en meisjes geïnterviewd. Deze persoonlijke gesprekken gaven opheldering over de vele onzekerheden en ongemakken binnen dit onderwerp. In een gesprek met een mannelijke en vrouwelijke gynaecoloog gaf meer inzicht welke problematiek er daadwerkelijk speelt vandaag de dag en hoe daar vanuit de medische wereld mee omgegaan wordt. Thema's als vrouwenbesnijdenis, de maagdenvliesmythen, de designer-vulva tot aan schaamlip verlenging komen aan bod. Door planten, bloemen en vruchten te gebruiken als vagina-metafoor is er een toegankelijke film ontstaan .Viva la Vulva pleit voor waardering van het natuurlijk vrouwelijk lichaam.

Puck Schot

Dit werk bevat mensen die ik tegen ben gekomen op het internet: alleen weet ik persoonlijk gezien niks over hun. In ruil voor een klein bedrag liet ik hun extreem persoonlijke scripts en gedichten uitvoeren voor hun webcam. Deze emotioneel overweldigende teksten zijn voor mij een beetje als scripts voor reality-series: de enige hoogtepunten aan zo een serie zijn de dramatische, emotionele momenten, naast grappige momenten. Deze trekken en vergen dan ook de meeste aandacht van de kijker. Het interessantste vind ik dat (net als in reality-series) het soms onduidelijk wanneer iemand acteert of niet en hoe de kijker empathie kan ontwikkelen voor iemand die in het echte leven onbekend is voor die persoon.

Sarah Gluschitz

Between the Words: nodigt je uit om naar een nieuw gecreëerde dialoog tussen ademhalende sculpturen te luisteren. In het dagelijks leven bestaat de adem enkel in de negatieve ruimte van spraak. Door het omdraaien van de positieve en negatieve ruimte, wordt de adem een levende entiteit die de woorden irrelevant maakt.De nieuw gecreëerde dialoog verschuift de balans van woorden naar het ademhalen.
Between the Words is een andere en poëtische kijk op de manier hoe we taal ervaren.

Yvonne Swiers

To wear or not to wear draait om de draagbaarheid van de 3D printer. Yvonne heeft basic kledingstukken ontworpen die ofwel gebreid zijn of 3D geprint met een brei structuur. Omdat er zoveel verschillende manieren zijn van breien, zijn er een aantal mogelijkheden gepresenteerd met een simpele 3D printer. Yvonne Swiers is een mode ontwerpster die graag experimenteert met materialen en technologie, wat niet altijd resulteert in draagbare ontwerpen. Dit is iets dat ze graag onderzoekt, de grens tussen draagbaar en niet-draagbare mode. Door handwerken, zoals breien, te combineren met technologie, zoals 3D printen, wil ze nieuwe ontwerpen en mogelijkheden creëren die kunnen leiden tot nieuwe technieken.

Opening

Impressed graduated artists 2016

Graag nodigen we je uit voor de opening van “Impressed graduated artists 2016” op zondag 14 augustus om 15:00 uur. Meer informatie over de expositie vindt u hier