Mens en omgeving

vanaf 20/05/2010 tot en met 13/06/2010

Fototentoonstelling met de volgende deelnemers:

Coen Dekkers
“Beweging, intimiteit, verlangen en anonimiteit zijn leidende begrippen in mijn fotografie. Deze uitgangspunten vertalen zich enerzijds in portretten waarbij intimiteit centraal staat en anderzijds is als contrast de soms schijnbare anonimiteit terug te vinden in straatbeelden. Door te werken in sequentievormen en meervoudige opname-technieken hebben mijn beelden zowel een filmisch als stilstaand karakter. Het laat de beschouwer zoeken en die wordt zodoende gedwongen intensiever naar de beelden te kijken. Binnen deze context speelt vooral binnen de portretten het verlangen als thema een steeds terugkerende rol”.

Sjef van Duin:
“Het werk dat ik laat zien in Kadmium gaat over de transformatie van het landschap. Het eiland Tiengemeten was agrarisch, ik heb het gefotografeerd toen het landschap nog agrarisch was. Nu is het een natuur- c.q. recreëer-eiland geworden. De gashouders met een open stalen constructie zijn in Nederland allemaal, op één na, die in Dedemsvaart, verdwenen. In Engeland daarentegen staan er midden in het stedelijk landschap nog veel, deels nog in gebruik, deels te duur om af te breken. In mijn presentatie heb ik analoge fotografie vermengd met digitale. Analoog fotopapier heb ik belicht met behulp van het beeldscherm van de laptop. Ook heb ik gebruik gemaakt van daglicht gelatine papier. Dit papier was in  gebruik rond 1900 toen fotografen nog geen doka hadden en geen vergroter. Dit papier heb ik  belicht in daglicht met een transparante sheet ervoor. Hetzelfde heb ik gedaan met cyaan-lichtgevoelig papier. Zo verken ik de grenzen van de fotografie.”

Nanko Goeting

Rens Horn
“Mijn foto’s zijn gemaakt tijdens een drie maanden lange reis over de Amazone, stroomopwaarts, van de monding in Brazilië naar de bron in Peru. Niet het documentaire karakter van de foto’s staat centraal, maar het onderzoek naar de vorm en betekenis van de onderlinge beelden.”

Kristel Kuiper

Matthijs Reppel:
Matthijs Reppel (1952) is geboren, woont en werkt in Dordrecht. Naast zijn belangstelling voor het eiland Java, Indonesia maakt hij werken op het eiland van Dordt. “In de beeldenlawine van deze tijd kijk ik naar het onverstoorbare in de natuur”.

Iris Réthy

Paulina Szatanska

Sascha Varkevisser

Opening 23 mei 15:00 uur

De opening wordt verricht door Robbert van Venetië, fotoredacteur van  NRC Handelsblad. Muzikale omlijsting: Floor Deinema, viool en Jos van Kan, piano

Filmvoorstelling 2 juni 20:00 uur

“Womanland” van Kristel Kuiper en Paulina Szatanska.

Kristel Kuiper en Paulina Szatanska zijn een duo: Kristel is cineaste, Paulina fotografe. Samen presenteren ze de film “Womanland”.

Lezing: 9 juni 20:00 uur:

“Het betere ongeluk” door Sjef van Duin

Opening

foto-expositie “Mens en omgeving”

Van 20 mei tot en met 13 juni 2010 in Kadmium: de fototentoonstelling “Mens en omgeving”. Deelnemers zijn: Coen Dekkers, Sjef van Duin, Nanko Goeting, Rens Horn, Kristel Kuiper, Matthijs Reppel, Iris Réthy, Paulina Szatanska en Sascha Varkevisser. De opening is op zondag 23 mei om 15:00 en wordt verricht door Robbert van Venetië, fotoredacteur […]