Een andere insteek

vanaf 23/08/2024 tot en met 29/09/2024

De expositie wordt feestelijk geopend op zondag 25 augustus om 15:00 uur

Met de expositie een “Andere Insteek” laten zes kunstenaars de verbanden tussen textiel en andere kunstvormen zien.
De kunstenaars maken werk dat gerelateerd is aan textielpatronen en -ambachten, maar op verschillende manieren.

Hoewel digitale technieken een belangrijke rol spelen in het productieproces van de werken, hebben de eindresultaten nog steeds een ambachtelijk gevoel.
De rode draad tussen de werken is het arbeidsintensieve maakproces, waarbij elke kunstenaar urenlang op een bijna meditatieve manier aan tastbare objecten werkt.
Hun werk omvat lijntekeningen, houtsculpturen, weven, zeefdrukken en zowel hand- als machine breien.
Ze laten zien dat textielpatronen, technieken, ambacht en discipline verder kunnen reiken dan hun traditionele grenzen.

deelnemende kunstenaars

Sonja Kamp

Sonja gebruikt haar architectuur achtergrond in haar kunst, waarin de hoofdrol is weggelegd voor geometrie en kleur. Het werk bestaat uit schilderijen (2D) en 3D sculpturale objecten. Het 3D werk gaat een interactie aan met de ruimte, waarin het hangt en komt in beweging als je erlangs loopt.
Aan het 3D werk ligt een onderzoek ten grondslag naar de talloze variaties in kleur en compositie binnen één geometrisch patroon. De geometrische compositie wordt met elk nieuw werk complexer. De composities zien eruit als een door de computer gegenereerd beeld, maar niets is minder waar. Het maakproces is grotendeels ambachtelijk, de werken zijn laag voor laag geassembleerd en geschilderd.

website

Christiane Maurer

Met complexe kleurverlopen verkent zij hoe kleuren elkaar beïnvloeden en dezelfde kleur steeds weer anders, tot het niet-herkenbare toe, wordt waargenomen.
Christianes werk is geweven: draden in vaste kleuren en discrete stappen in schering en inslag maken van ieder beeldpunt een bewuste keuze en stellen haar in staat om kleureffecten in hun omgeving exact te analyseren.
De dubbelweefsels zijn alleen mogelijk door digitaal ontwerp en ambachtelijke uitwerking te combineren. Hiermee draait Christiane de rol van creativiteit in textielkunst om: alle creatieve processen spelen zich in een digitale omgeving af; het weefgetouw is geen inspirator, maar een gereedschap dat vastgelegde stappen precies uitvoert.

website

Luïz

Luïz leeft voor de Jazz, vooral de jazz uit de jaren 50, 60 en 70 inspireert.
Gezongen en gespeeld door vrije, soms benevelde zielen. Vrij van geest maar vaak gevangen in een cocon van onrechtvaardigheden uit die tijd.

Het doek Autumn Leaves is de verbeelding van een jazzstandard.
De hand gebreide schaduwwerken zijn ontworpen met een digitaal teken programma, en met de hand gebreid in merino wol. Schaduwenwerken vereisen contrasterende kleuren zodat het beeld voor de toeschouwer zichtbaar wordt.
De Breifossielen van keramiek zijn een knipoog naar het Kabeldistrict.

website

Wieneke Bremer

Het ontzag dat Wieneke ervaart bij het zien van de sublieme esthetiek van het duinlandschap in Schoorl wil ze uitdrukken, dicht bij zich dragen, innemen en begrijpen.
De mens heeft ingegrepen in bijna alle landschappen.
In de duinen herkent ze nog “het wilde” landschap waarop de mens nog maar een kleine inbreuk op gepleegd.
Het spel van kleur, reliëf, structuren van de verschillende planten en mossen vallen prachtig samen. Wat haar het meest ontroert zijn de kleurnuances die samenkomen in een oogopslag.
Geïnspireerd op satellietbeelden maakte ze geromantiseerde textiele duinlandschappen.
Ons klein en nederig maken bij het ervaren van de duinen om intrinsiek gemotiveerd te raken om op een liefdevolle manier zorg te dragen voor de aarde.

website

Judith Aardse

In haar atelier aan huis maakt zij grote meditatieve tekeningen met houtskool of kleurpotloden. Het herhalen van lijnen brengt haar in een flow en geeft haar rust. 
Deze intuïtieve manier van werken is ontstaan vanuit de zoektocht naar balans in haar leven. Balans tussen de hectiek en stress van de alsmaar veranderende maatschappij en het docentschap, en aan de andere kant de rust en troost van de natuur en het vertrouwen in haarzelf en de wereld, die ze vindt in meditatie. 
Zo creëert Judith haar eigen droomwereld, waarin we op een onbewust en allesomvattend niveau onze verbinding met de aarde begrijpen; de mens is onderdeel van de natuur en alles is verbonden.

website

Annika Syrjämäki

Door op te groeien dicht bij de natuur in Zweden is Annika de rust en schoonheid ervan gaan waarderen, naast de drukte van de stad.
Ze mist het magische gevoel van de stilte van de natuur en de “waldensaimkeit”,
en streeft om een draagbare boservaring te creëren.
Annika wil de essentie van een bos vastleggen in een tactiele ruimte, waarbij ze inspiratie put uit de bossen en licht en schaduw spel van de bomen.
Haar doel is om een grafische weergave te bieden van de rustgevende ervaring van het in de natuur zijn, geïnspireerd op de grafische bos omgevingen van videogames.

website