Concours 2024

vanaf 12/04/2024 tot en met 21/04/2024

Op zondag 14 april om 15:00 uur wordt de tentoonstelling Concours feestelijk geopend door Frank van Vliet, Wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare Ruimte Delft.
Tevens zal hij de prijzen uitreiken aan de winnende scholieren.

Concours is bedoeld voor leerlingen van het voorgezet onderwijs in de leeftijd van 14 tot 19 jaar die een passie hebben voor beeldende kunst en daar veel aan doen, thuis of in workshops, cursussen volgen  of die een beeldend vak in hun pakket hebben (Vmbo, Havo en VWO). Door deze tentoonstelling en daaraan gekoppeld een concours zullen de deelnemers  elkaar en anderen informeren over hun kijk op de dingen, hun mogelijkheden etc. Een unieke kans om het werk van kunstzinnige leerlingen van de verschillende scholen bij elkaar te zien.

Deelnemende scholen:

Stanislas college Pijnacker
Grotius college Delft
School voor jong talent Den Haag
Mercurius college Delft
Dalton college Voorburg

curator

Joost Konings

deelnemende kunstenaars

1e prijs: Lotte van den Berg

‘No title’.
Een eigen werk maken en daarna gedeeltelijk vernietigen is moedig. Dat doet niet iedereen je na. Er zit een enorme gelaagdheid in het werk, letterlijk en figuurlijk. De gezichten worden verminkt. Het doet de jury denken aan TIKTOK waar schoonheid de boventoon lijkt te voeren en dat dat de maatstaaf is voor de gemiddelde tiener. In dit werk wordt de schoonheid vernietigd door een aantal handen. Het samengaan van ruimtelijk en vlakwerk sprak de jury aan.

2e prijs: Sofie Barendse

‘Broodnodig’. Een fysiek klein werk maar groots in zijn aanpak. Het tijdelijke wordt gecombineerd met het onverwoestbare. Vergankelijkheid van de boterham, dus vergankelijkheid van het kunstwerk. Heel spannend hoe het er over een aantal weken uitziet. Door middel van humor wordt er een maatschappelijk relevant thema aangepakt. Technisch goed uitgevoerd.

3e prijs: Floortje Schooneveld

Witte onschuld. Eigenlijk is onschuld niet wit maar zwart. Op zijn Amerikaans: White trash. Het werk zet je aan het denken over onschuld. Is onze plastic afvalhoop onschuldig? Kunnen we alles met een verfje overgieten om het onschuldig te maken? Zoek in het werk en misschien vind je de antwoorden.

eervolle vermelding: kunstklas 1 en 2 van het Grotius college

De leerlingen van kunstklas 1 en 2: Hoe kun je in deze samenleving met weinig woonruimte toch fijn wonen, samen én met je eigen plekje. Deze leerlingen hebben dit perfect verbeeld. Ze hebben hun eigen droomhuisje gemaakt en ze vervolgens samen gevoegd tot een sprookjesachtige woonpaleis. Volgens wethouder Frank van Vliet: "Dit is een ideaalbeeld van samenleven en wonen"

eervolle vermelding: Roos Kersbergen

‘Kleine meisjes worden groot’ een mooi videoportret van vrouwen die veel hebben betekend in het leven van Roos. Roos heeft deze vrouwen geportretteerd in al hun kwetsbaarheid. In de beelden herken je dat de vrouwen zich er goed bij voelen zich kwetsbaar te laten portretteren. Je ziet en herkent daarin dat Roos met al deze vrouwen een zeer warme band heeft.

eervolle vermelding: Sophie Kerdiles

‘The Person I Am’. Een collage van diverse episodes uit het leven van Sophie. In het verleden zie je haar foto's van het beleefde in kleur, in het heden een fraai zwart- wit zelfportret in inkt. Ogenschijnlijke chaos blijkt toch orde te hebben.

eervolle vermelding: Senna Vos

De derde eervolle vermelding is voor Senna Vos: ‘Atomboming on Japan’. Politiek geëngageerd: een sterke macht die schade aanricht maar ook pretendeert onze beschermer te zijn. Er zit veel symboliek in: Deze beschermer/ aanvaller heeft geen gezicht in de helm; maar een symbolische weerspiegeling van de aarde.
Daarnaast technisch erg goed uitgevoerd. Is het dan Amor die deze vernietigende pijl afvuurt?

overzicht