Absence of Where You Are

vanaf 27/04/2018 tot en met 27/05/2018

Absence of Where You Are, een reis naar binnen, op weg naar buiten.

Voor de tentoonstelling bij Kunstencentrum Kadmium vanaf 29 april te zien, is gekozen voor een trialoog, een gezamenlijk optrekken van de kunstenaars Karola Pezarro, Guus Rijven en de samensteller van de expositie Ingrid van Santen. Met als richtlijn het jaarthema over massa en individualiteit, wisten ze al snel hoe de presentatie in de ruimte eruit zou moeten zien. Enerzijds een heftige concentratie van beelden, een klein bombardement, anderzijds het zoeken naar rust en verstilling. Daardoor is een scherp visueel contrast binnen de presentatie aangebracht.

Karola Pezarro besloot een grote hoeveelheid van haar objecten op een tafel als podium te plaatsen, waar de bezoeker zich omheen kan bewegen. Guus Rijven heeft zijn kleurrijke stedelijke foto’s op lange banieren, vanaf het plafond, zo opgehangen dat je door zijn stad kunt lopen, dwalen en kijken. Op deze wijze zijn twee afzonderlijke eilanden in de ruimte ontstaan. Eromheen hebben individuele werken een plek gekregen, zoals zwart-wit foto’s en borduurtekeningen.

Sleutelwerk van deze expositie vormt de video Carrousel van Karola Pezarro. Hierin worden individualiteit en massa, verstilling en rumoer op een vanzelfsprekende bij elkaar gebracht. Over onderliggende motieven van ‘Absence of Where You Are’ is in de bijbehorende publicatie een tekst geschreven door curator Ingrid van Santen. Ook bij het tot stand komen van dit boekje is een bijzondere samenwerking aangegaan.

curator

Ingrid van Santen

deelnemende kunstenaars

Karola Pezarro

Aan de basis van mijn werk ligt een sterk gevoel van verwondering over de fragiliteit van het leven, over hoe de menselijke geest werkt, hoe je herinnert, hoe je gedachten uitwaaieren en verwondering over wat je zichtbaar of onzichtbaar met je meedraagt. Deze vragen onderzoek ik in borduurtekeningen, ik verbeeld ze in dragers met lichtvoetige bagage en in videosculpturen.

website

Guus Rijven

Guus Rijven studeerde bouwkunde en grafisch ontwerpen, werd fotograaf.

In de eigen projecten spannen beeld en taal nogal eens samen of worden vanuit verschillende invalshoeken belicht.
Ze resulteren in een tentoonstelling en/of publicatie.
Opdrachten hebben vaak raakvlakken met de architectuur, het gebruik van de openbare ruimte in het bijzonder.

Exposeerde zowel in Nederland (Van Gogh Museum Amsterdam, fotofestivals Noorderlicht en Naarden, diverse galeries, etc)
als in het buitenland (New York, London, Tokyo, Yogyakarta, Antwerpen). Diverse boeken: idee, fotografie, tekst & vormgeving.
Was jarenlang docent fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

Deze fotograaf is een verhalenverteller voor wie de werkelijkheid van ondergeschikt belang is voor de waarheid.
Waar gebeurd betekent zoveel als geloofwaardig zijn.
De lezer/ kijker laat zich meevoeren of niet.
Zolang het in het verhaal past, is het waar en echt.

website

overzicht

Opening

Opening expositie Absence of Where You Are

Op zondag 29 april om 15:00 is de opening van de expositie Absence of Where You Are.